Vårt kära åsiktssamhälle...

Jag kan inte låta bli att irritera mig väldigt mycket på folk som går in i rollen som expert trots att man inte alls har den kunskap som krävs för att agera som någon form av specialist. Detta sker inte minst och kanske framför allt på nätet. Jag har tre katter och tre sköldpaddor hemma och har därför anledning att lite då och då besöka olika forum  på nätet där dessa djur är i fokus. Och varje gång jag läser på dessa forum så blir jag irriterad och ilsken, ofta å andra vägnar. För det är nämligen så att det nästan i varje tråd fyller upp någon person som tror att hen vet bäst och som är mer än villig att platta till den som skrivit inlägget. 
Jag kan ta ett exempel. Jag skulle gå in på ett kattforum för att läsa lite om kattungar. Då var det en kille som hade skrivit en tråd i vilken han ställde lite frågor kring kattungar,  eftersom hans katthona hade blivit gravid. 
Genast var det någon som ilsket påpekade att Sverige är fullt av hemlösa katter som behöver nya hem och att det därför var hemskt oansvarigt av den här killen att låta sin katt avla fram ännu fler katter till världen.  Det här är en diskussion som jag stött på förut och man kan absolut ha åsikter om detta, det säger jag ingenting om. Det jag tycker är beklämmande är att tonen så lätt blir aggressiv och otrevlig och att man uttrycker sig på ett sätt som är menad att nedvärdera andra människor. Som om man själv vore ett helgon utan en endaste liten likdel i sin egen garderob. 
På hundforum på Facebook har redaktörerna flera gånger fått blockera personer som gör personpåhopp och uttrycker sig  otrevligt. Så ska det ju inte behöva vara!  Har man en åsikt kan man mycket väl framföra den på ett schysst och konstruktivt sätt. 
Det har beskrivits av samhällsvetare att vårt samhälle gått från att vara ett kunskapssamhälle, till ett informationssamhälle och vidare till det vi har nu; ett åsiktssamhälle, där vem som helst kan leka expert på nätet. Visst är det bra med forum där vi kan "träffas" och utbyta kunskap, åsikter och tankar. Men det blir lätt en plattform där människor ska visa sig mest kunniga och duktiga och där man kan trampa på andra människor utan att egentligen behöva ta några konsekvenser. 
(En liten fotnot: Det finns naturligtvis väldigt många schysta människor som är ödmjuka och trevliga, jag söker på dem varje dag på nätet och gläds enormt mycket av dem! Det jag har avreagerat mig på nu är alla "besserwissrar" som både är arroganta och otrevliga.)


/Sara
#1 - - Julia Müller-Sandvik:

I sådana sammanhang tycker jag att de har rätt att HA en åsikt, men har han inte bett om den borde de fan inte ens få uttrycka den. Han bad om tips och råd, inte om moralkakor. Herregud. Folk.

Svar: Nej precis. Tycka får man alltid göra och i många fall kan jag också tycka att man ska kunna få framföra en åsikt, men det är som du säger, killen hade bett om råd och då tycker jag att man kan lägga sitt eget tyckande lite åt sidan. Känner man att man absolut måste framföra sin åsikt kan man ju göra det lite mer respektfullt!
Johanna och Sara Lekhammar

#2 - - Ninni:

Håller helt med! Det känns som att alla är så otroligt bittra och ska veta bäst nu för tiden. Man vågar ju knappt uttrycka sina åsikter längre!

Svar: Nej det är verkligen så! Jag har gjort ett inlägg på ett sköldpaddsforum för att få tips...men det är nästan så att jag inte vågade, nu får man väl en massa påhopp! :/
Johanna och Sara Lekhammar